ERICH SATTLER WINERY
Detail Edition DE Architektur Aktuell Detail Edition EN Plischke Awards XIA INA Rondo Dwell A10 Hiše Magazine Abitare WAN arch daily design boom Architonic Erich Sattler

awards Plischke Awards 2014

project type construction of a winery

energy standard ultra-low energy house

location Tadten, AUT

client Erich Sattler

architecture Architects Collective

gross floor area  350 m²

completion 2010

planning phases design, detail planning and supervision

construction costs €450.000 

The estate winery is located in a typical village of the Burgenland region. The 12 x 120 m piece of land houses an L-shaped housing, production and warehouse complex. The new building is at the center of the property, where the ground floor is used as a barrel room and tasting area, and the upstairs as offices and and guest rooms. The upper floor is linked to an east and west terrace, which allows for a smooth transition between inside and outside space. The roof is fully accessible and provides a 360 degree view of the wine region. The ground floor plan is that of a rectangle, and the upper floor of a parallelogram. The two basic forms are connected by diagonals and placed in a flowing shape. This creates a variety of rooms, views and topography, relating to the sun, the patio and the region’s environment. The remaining areas of the parallelogram create the east and west terrace, which is used for events. The interior can be closed or shared.

NEWS
PROFIL
TEAM
KONTAKT
PRESS

ALLE PROJEKTE